Het verschil tussen jpg, bmp, gif en png

Hier komen alle computer gerelateerde vragen die niet in een andere categorie passen.
Forumregels
In dit forum mag jij jezelf voorstellen, of als je in de andere fora geen antwoord kunt vinden op jouw vraag, die vraag in dit forum stellen.
hutsefluts
Berichten: 786
Lid geworden op: 29 mar 2016, 20:26

Het verschil tussen jpg, bmp, gif en png

Ongelezen bericht door hutsefluts »

Vaker zie je afbeeldingen opgeslagen met verschillende extensies.
Waarin zitten de feitelijke verschillen?
Kan ik de verschillen ook zien?
BBgebruiker1
Site Admin
Berichten: 1766
Lid geworden op: 26 jun 2014, 15:55
Locatie: Amersfoort
Zodiac:
Contacteer:

Re: Het verschil tussen jpg, bmp, gif en png

Ongelezen bericht door BBgebruiker1 »

Er zijn twee soorten beeldbestand compressie algoritmes: lossless (zonder verlies) en lossy (met verlies).
Lossless compressie algoritmen verkleinen de bestandsgrootte met behoud van een perfecte kopie van het originele ongecomprimeerde beeld.
Lossless compressie is doorgaans, maar niet altijd, groter dan lossy compressie.
Lossless compressie wordt gebruikt om stapelen van verschillende stadia van her-compressie te vermijden bij het bewerken van afbeeldingen.

Lossy compressie algoritmen behouden een kopie van het oorspronkelijke ongecomprimeerde beeld dat lijkt op een perfecte kopie, maar is dat niet.
Vaak kan je met lossy compressie kleinere bestanden verkrijgen dan je met lossless compressie bereikt.
De meeste lossy compressie algoritmen staan variabele compressie toe, waarbij beeldkwaliteit ten koste gaat van de bestandsgrootte.

JPEG / JFIF
JPEG (Joint Photographic Experts Group) is een compressie met verlies methode; JPEG-gecomprimeerde beelden worden meestal opgeslagen in de JFIF (JPEG File Interchange Format) bestandsformaat. Het JPEG / JFIF bestandsextensie is JPG of JPEG. Bijna elke digitale camera kan beelden opslaan in het JPEG / JFIF-formaat, dat acht bits grijswaardenafbeeldingen en 24-bits kleurenafbeeldingen ondersteunt (acht bits elk voor rood, groen en blauw). JPEG past lossy compressie toe op afbeeldingen, dat kan leiden tot een significante vermindering van de bestandsgrootte. Toepassingen kunnen de mate van compressie bepalen die toegepast zal worden en de hoeveelheid compressie beïnvloedt de visuele kwaliteit van het resultaat. Wanneer de compressie niet te groot is, zal het nauwelijks merkbaar visuele weergave beïnvloeden of afbreuk doen aan de kwaliteit van de afbeelding. Maar vaak bewerken en opslaan van JPEG-bestanden gaat ten koste van de weergave kwaliteit. (JPEG biedt ook lossless beeldopslag, maar de lossless versie wordt niet breed ondersteund.)

GIF
(Graphics Interchange Format) is voor gemeenschappelijk gebruik beperkt tot een 8-bit palet of 256 kleuren (terwijl de 24-bits kleurdiepte mogelijk is). Het GIF-formaat is het meest geschikt voor het opslaan van afbeeldingen met weinig kleuren, zoals simpele diagrammen, vormen, logo's en cartoon-stijl beelden, omdat het gebruik maakt LZW, (Lempel–Ziv–Welch is een universele data compressie algorithme zonder verlies, gemaakt door Abraham Lempel, Jacob Ziv, en Terry Welch) compressie zonder verlies die effectiever is bij grote oppervlakten met één enkele kleur en minder effectief voor fotografische of gerasterd beelden.
Door de eenvoud en leeftijd van het GIF-formaat, bereikte het bijna universele software-ondersteuning.
Door zijn opgenomen animatie mogelijkheden is het nog steeds op grote schaal gebruikt om in de afbeelding animatie-effecten te bieden, ondanks de lage compressieverhouding in vergelijking met de moderne videoformaten.

BMP
Het BMP-bestandsformaat (Windows bitmap) behandelt grafische bestanden binnen het Microsoft Windows-besturingssysteem.
Standaard zijn BMP-bestanden niet gecomprimeerd, en daardoor ook groot en zonder verlies; hun voordeel is de eenvoudige structuur en de brede acceptatie in Windows-programma's.

PNG
De PNG (Portable Network Graphics) bestandsformaat werd opgericht als een vrije, open-source alternatief voor GIF. Het PNG-bestandsformaat ondersteunt acht-bit paletten foto's (met optionele transparantie voor alle palet kleuren) en 24-bit truecolor (16 miljoen kleuren) of 48-bits TrueColor met en zonder alpha channel - terwijl GIF alleen 256 kleuren ondersteunt en een transparante kleur.
Vergeleken met JPEG, blinkt PNG het uit bij de afbeelding met grote, gelijkmatig gekleurde gebieden.
Zelfs voor foto's - waarbij JPEG is vaak de keuze voor de uiteindelijke distributie sinds haar compressietechniek levert doorgaans kleinere bestanden - PNG is nog steeds goed geschikt voor het opslaan van beelden tijdens het bewerkingsproces vanwege de compressie zonder verlies.
PNG is een octrooi vrije vervanging voor GIF (hoewel GIF is nu zelf octrooi vrij), en kan ook veel voorkomende toepassingen van TIFF vervangen. Geïndexeerde kleuren, grijstinten en ware kleur beelden worden ondersteund, plus een optioneel alfa-kanaal.
De Adam7 interlacing maakt een vroeg voorbeeld, zelfs wanneer slechts een klein percentage van de beeldgegevens is doorgegeven.
PNG kunnen gamma en kleurkwaliteit gegevens opslaan voor een betere kleuraanpassing op heterogene platformen.
PNG is ontworpen om probleemloos te werken in online weergave applicaties zoals webbrowsers en kan volledig worden gestreamd met een progressieve weergave optie.
PNG is robuust, dat zowel volledige integriteit van het bestand controleert als ook het eenvoudig opsporen van veel voorkomende transmissie fouten.
Geanimeerde formaten afgeleid van PNG zijn MNG en APNG. Dit laatste wordt ondersteund door Mozilla Firefox en Opera en is achterwaarts compatibel met PNG.

BPG (Better Portable Graphics) is een nieuw beeldformaat en zal het JPEG-formaat vervangen wanneer kwaliteit of bestandsgrootte van belang is.
De belangrijkste voordelen zijn:
Hoge compressieverhouding.
Bestanden zijn veel kleiner dan JPEG voor vergelijkbare kwaliteit.
Ondersteund door de meeste webbrowsers met een kleine Javascript decoder (gzipped grootte: 76 KB).
Op basis van een subset van de HEVC geopende videocompressiestandaard.
Ondersteunt dezelfde chroma formaten als JPEG (grijswaarden, YCbCr 4: 2: 0, 4: 2: 2, 4: 4: 4) om de verliezen tijdens de conversie te verminderen.
Een alpha-kanaal wordt ondersteund.
De RGB, YCgCo en CMYK-kleurruimten worden ook ondersteund.
Oorspronkelijke ondersteuning van 8 tot 14 bits per kanaal voor een groter dynamisch bereik.
Compressie zonder verlies wordt ondersteund. Diverse meta data (zoals EXIF) kunnen worden opgenomen.

Conclusie:
Een niet gecomprimeerde afbeelding geeft de beste kwaliteit, maar is vaak groot in volume (meerdere MB's).
Het converteren d.m.v compressie naar een bepaalde codec (.jpg, .png, .bmp, .bpg, .gif) heeft kwaliteitsverlies tot gevolg, maar geeft een kleiner volume in MB's.
Wanneer je een afbeelding converteert van de ene naar de andere codec d.m.v compressie, heeft dit toch kwaliteitsverlies tot gevolg.

Kijk "hier" voor het oorspronkelijk Engelstalig artikel.
Aanname is vaak de oorzaak van ellende.
Plaats reactie

Terug naar “Allerlei”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten